UNIVERSITIES NL | Netwerk ter Bevordering van Hoger Onderwijs in en vanuit het Koninkrijk der Nederlanden | www.universities.nl

Universiteit Maastricht

Inleiding

Universiteit Maastricht (UM), opgericht in 1976, is de jongste en meest internationale universiteit van Nederland, gelegen in de historische stad Maastricht. De UM staat bekend om haar innovatieve Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) benadering en wereldwijde oriëntatie en heeft ongeveer 23.000 studenten, waarvan 59% van buiten Nederland, en meer dan 4.500 medewerkers. De UM behoort consequent tot de top van jonge universiteiten wereldwijd en legt de nadruk op interdisciplinair onderzoek en onderwijs om wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Deze presentatie gaat in op de geschiedenis, academische programma’s en belangrijke hoogtepunten die de unieke positie in het hoger onderwijs bepalen.

Historische achtergrond

De UM werd in 1976 opgericht als Rijksuniversiteit Limburg om het tekort aan medische professionals aan te vullen. Sjeng Tans, een prominente PvdA-figuur en inwoner van Limburg, was de voorvechter. De universiteit werd opgericht om de intellectuele en economische vitaliteit van Maastricht en de Limburgse regio te versterken, die voor uitdagingen stond na de neergang van de kolenmijnindustrie. De universiteit werd in 1996 omgedoopt tot Universiteit Maastricht en kreeg in 2008 de Engelse naam Maastricht University om haar internationale focus te benadrukken.

Vanaf het begin omarmde de UM innovatie met haar PBL-model, waarbij kritisch denken en samenwerking werden gestimuleerd. De UM breidde uit tot andere faculteiten dan geneeskunde en richtte faculteiten op zoals Rechten (1981), Economie (1984), Kunst en Cultuur (1994), Psychologie (1995) en Geesteswetenschappen en Wetenschappen (2005). De internationale oriëntatie van de UM groeide, vooral na het Verdrag van Maastricht in 1992, dat het wereldwijde profiel van de stad versterkte. Opmerkelijke alumni zijn Nobelprijswinnaar Denis Mukwege (eredoctoraat) en invloedrijke figuren als Jeroen Lenaers, lid van het Europees Parlement. De erfenis van de UM ligt in haar baanbrekende onderwijsmodel en haar bijdragen aan gezondheid, duurzaamheid en Europese integratie.

Academische programma’s

De UM biedt 25 bacheloropleidingen, meer dan 60 masteropleidingen en een groot aantal PhD-trajecten verspreid over zes faculteiten: Letteren en Sociale Wetenschappen, Gezondheid, Geneeskunde en Levenswetenschappen, Rechten, Psychologie en Neurowetenschappen, Wetenschap en Techniek, en Bedrijfskunde en Economie. De meeste programma’s, vooral op masterniveau, worden in het Engels gegeven en trekken studenten aan van 131 verschillende nationaliteiten. De PBL-benadering van de UM legt de nadruk op interactief leren in kleine groepen om kritisch denken en praktische vaardigheden te ontwikkelen.

Bacheloropleidingen

Master- en PhD-programma’s

Faculteit en onderzoek

Het onderzoek van UM concentreert zich op vier thema’s: Kwaliteit van leven, Leren en innoveren, Europa in een globaliserende wereld en Duurzaamheid en circulariteit. Instituten zoals UNU-MERIT, NUTRIM (Nutrition and Toxicology) en het Institute of Data Science stimuleren multidisciplinair onderzoek. Tot de docenten behoren vooraanstaande wetenschappers zoals Anouk Bollen-Vandenboorn, expert op het gebied van wereldwijde gezondheid en onderscheiden als Ridder in de Kroonorde, en Sophie Vanhoonacker, specialist op het gebied van bestuur.

Hoogtepunten

Wereldwijde ranglijsten en impact van onderzoek

Internationalisering

Met 59% van de studenten en 48% van het wetenschappelijk personeel uit het buitenland is de UM de meest internationale universiteit van Nederland. De UM werkt wereldwijd samen met meer dan 100 universiteiten en is medeoprichter van het Young European Research Universities Network (YERUN). Programma’s zoals Urban Sustainability Studies, aangeboden via de YUFE-alliantie, bevorderen wereldwijde samenwerking. Het International Student Network (ISN) organiseert reizen en sociale activiteiten om integratie te bevorderen.

Studentenleven en faciliteiten

Innovatie en maatschappelijke impact

UM is toonaangevend op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en bestuur, met initiatieven zoals UNU-MERIT om wereldwijde uitdagingen aan te pakken. De Brightlands-campussen stimuleren innovatie op het gebied van gezondheid, digitalisering en duurzaamheid, in samenwerking met 29 ondernemers en onderzoekers. Het project Study Smart van de UM won de Nederlandse Onderwijspremie 2025 voor onderwijsinnovatie.

Historisch en cultureel erfgoed

De campus in het centrum van de UM, gevestigd in historische gebouwen zoals het voormalige Jezuïetenklooster, bewaart het culturele erfgoed van Maastricht. Het Verdrag van Maastricht (1992) versterkt de wereldwijde betekenis van de stad, die tot uiting komt in de Europese focus van de UM. De jaarlijkse opening van het academisch jaar omvat een symposium en een processie, met prijzen zoals de Edmond Hustinxprijs.

Praktisch leren

Het PBL-model van de UM stimuleert actief leren door middel van discussies in kleine groepen en het oplossen van echte problemen. De programma’s omvatten stages bij organisaties zoals de WHO of Nederlandse ministeries. Studenten geneeskunde lopen bijvoorbeeld 18 weken lang onderzoek, bijvoorbeeld naar depressie en diabetes. Het Maastricht Science Programme legt de nadruk op praktijkgericht onderzoek, zoals het olifantenonderzoek van Natasha Lawrie in Sabah.

Conclusie

De Universiteit Maastricht, de jongste en meest internationale universiteit van Nederland, combineert innovatief onderwijs met een mondiaal perspectief. Haar programma’s, van European Studies tot Global Health, stellen studenten in staat om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan door middel van PBL en interdisciplinair onderzoek. Met topwetenschap, een diverse gemeenschap en een levendige campus in het historische hart van Maastricht biedt de UM een ongeëvenaarde academische ervaring. Of je je nu aangetrokken voelt tot de Europese focus, het baanbrekende onderzoek of de inclusieve omgeving, Universiteit Maastricht is echt de Europese universiteit van Nederland, die wereldburgers vormt voor de toekomst.