UNIVERSITIES NL | Netwerk ter Bevordering van Hoger Onderwijs in en vanuit het Koninkrijk der Nederlanden | www.universities.nl

Technische Universiteit Delft

Geschiedenis

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) in Delft, Nederland, werd op 8 januari 1842 door koning Willem II opgericht als de Koninklijke Academie voor de opleiding van burgerlijk ingenieurs en heeft zich ontwikkeld van een bescheiden polytechnische school tot een van ’s werelds toonaangevende openbare onderzoeksuniversiteiten. Aanvankelijk gericht op het opleiden van ingenieurs voor koloniale infrastructuur, werd het in 1905 een volwaardige universiteit en nam het in 1986 zijn huidige naam aan. Met een rijke 180-jarige geschiedenis is de TU Delft uitgegroeid tot een universiteit met meer dan 27.000 studenten en ongeveer 6.000 docenten en medewerkers in 2025, en heeft daarmee een wereldwijde reputatie opgebouwd op het gebied van wetenschap, techniek en design. Met een 47e plaats in de QS World University Rankings van 2025 is de TU Delft de hoogst gerangschikte universiteit in Nederland. Ze wordt geroemd om haar bijdragen aan vakgebieden als civiele techniek, lucht- en ruimtevaart en duurzame energie, en om de productie van opmerkelijke alumni zoals Nobelprijswinnaar Jacobus van ’t Hoff en architect Rem Koolhaas.

Aangeboden programma’s

De TU Delft biedt een uitgebreid scala aan programma’s verspreid over acht faculteiten: Architectuur en de Gebouwde Omgeving, Civiele Techniek en Geowetenschappen, Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, Industrieel Ontwerpen, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Technologie, Beleid en Management, Toegepaste Wetenschappen en Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaaltechnologie. De universiteit biedt meer dan 40 bacheloropleidingen en 60 masteropleidingen, waarvan meer dan 80% in het Engels wordt gegeven om tegemoet te komen aan een internationale studentenpopulatie uit meer dan 100 landen. Tot de belangrijkste programma’s behoren Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Civiele Techniek, Informatica en Duurzame Energietechnologie, met interdisciplinaire opties zoals Kunstmatige Intelligentie, Robotica en Circulaire Economie. De TU Delft staat bekend om haar onderzoeksgedreven onderwijs en biedt PhD-programma’s en professionele opleidingen, met name op het gebied van engineering en innovatiemanagement. De praktijkgerichte leerbenadering, die wordt geïllustreerd door projectgebaseerde cursussen en ontwerpstudio’s, bereidt studenten voor op wereldwijde uitdagingen op het gebied van technologie en duurzaamheid.

Hoogtepunten

De TU Delft onderscheidt zich door geavanceerd onderzoek en innovatie, met faciliteiten van wereldklasse zoals de windtunnel van de TU Delft, het Reactor Instituut voor nucleair onderzoek en de Green Village, een proeftuin voor duurzame technologieën. De universiteit is wereldwijd toonaangevend op gebieden als watermanagement, kwantumtechnologie en lucht- en ruimtevaart, waarbij de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek een van de grootste ter wereld is. De D:Dream-teams van de TU Delft, zoals het Delft Hyperloop-team en het Solar Boat Team, winnen voortdurend internationale wedstrijden en laten zien hoe innovatief studenten zijn. De campus in Delft is een bruisende hub, waar historische gebouwen zijn geïntegreerd met moderne faciliteiten zoals de ECHO collegezaal en de TU Delft Bibliotheek, bekend om zijn iconische groene dak. De universiteit koestert sterke banden met het bedrijfsleven en werkt samen met bedrijven als Shell, Philips en Airbus, en ondersteunt ondernemerschap via de incubator YES!Delft, een van Europa’s top startup hubs. De TU Delft zet zich in voor open wetenschap en duurzaamheid en draagt bij aan wereldwijde oplossingen, van klimaatbestendige infrastructuur tot vooruitgang op het gebied van kwantumcomputing. Ga voor meer informatie naar www.tudelft.nl.